Srpen 2017

Dřevěné kolíčky - koupeno

31. srpna 2017 v 8:00 | Petra |  Potkala jsem, našla jsem
Jestli si vzpomínáte, jak jsem tu psala o dřevěných kolíčkách (článek zde: http://zmestskeslecny.blog.cz/1708/drevene-kolicky), tak se musím pochlubit, že mi konečně včera dorazily!

Nakonec jsem to vyřešila přes e-shop, který má věci k dekoraci. Plánuji je tedy využít jednak jako ozdobu, ale určitě chci s nimi i věšet prádlo. Jsou čisté a přírodní - jen asi na dva mají ve vnitř v tom zobáčku třísky, ale to nepovažuji za něco hrozného, to se někde o něco/ do něčeho zadře a bude to v pohodě ... cenu tam můžete vidět také - 52 ,-



zmestskeslecny.blog.cz

hrad Helfštýn - akce Hefaiston 2017

29. srpna 2017 v 8:00 | Petra |  Výlety

Léto se nám pomalu blíží ke konci, na ránech je to znát, ale v sobotu na akci Hefaiston 2017 se přihlásilo ještě v plné síle.... víc než v plné, řekla bych.


Od 25. do 27. srpna se uskutečnilo 36. mezinárodní kovářské setkání Hefaiston na hradě Helfštýn (u Lipníku nad Bečvou ). Hefaiston je odvozen od boha Héfaistose, syna Dia a Héry a v řecké mytologii je bohem ohně i kovářství.

Na daný víkend jsme se rozmýšleli mezi Dožínkami na Edenu v Bystřici nad Pernštejnem, ale nakonec vyhrála tato akce a nelitovali jsme.

Atmosféra je opravdu nezaměnitelná - vůně kouře a železa, zvuk kovadlin, spousta pohodových lidí a co nás překvapilo i pejsků! což je fajn tip, pokud také řešíte co s pejskem a kam všude ho můžete bez problému vzít. Tady měli na každém kroku plné misky vody, ale se stínem to měli chlupáči horší. I my jsme měli co dělat, abychom se neroztekli.

Vesměs se program skládá ( nemyslím to nějak stroze, to jen pro představu ) ze stánků, jídla, pití, prohlídky hradu a s tím spojených děl, soutěží a v 18:00 začíná hodinový koncert.

Přijeli jsem odpoledne v sobotu kolem čtvrté a krásně jsme vše stihli ( nejsme vysedávací tipy, ale věřím, že by se to dalo pojmout i jako celodenní akce). Dojet můžete až pod hrad, kde na Vás čeká obrovské parkoviště ( parkovné 60 Kč, což je úplně v pohodě) a byli tam i tací, co stanovali. Pro bezautovou variantu byla zajištěná i autobusová doprava.

Poté cestu na samotný hrad lemují stánky všeho druhu ( ale žádní ,,vietnamci", perníková srdce atd.) především kožené věci, kované, starožitnosti a umělecké šperky, nože, originální oblečení ( tady jsem si nevím proč koupila harémové kalhoty - vždy jsem je odsuzovala, za což se teď zpětně neskutečně omlouvám ), dřevěné hračky, vařečky atd atd. Samozřejmě nechyběly všude ani stánky s jídlem - pivo i kofola vyšla na 30 Kč a klobása třeba na 60 Kč, což taky není žádná tragédie…

Potom, co jsme zdolali stometrový kopec od stánků k hradu, jsme dorazili k pokladně, vstupné pro dospělého bylo 200 Kč. Vevnitř opět jídlo, pití, nějaké menší stánky. Samotný hrad je opravdu nádherný, je to rozlehlá polo zřícenina - moc vnitřních prostorů už nemá a jsou volně přístupné, spíše sklepení, které se právě využilo pro část vystavovaných děl, jiná byla posetá po nádvoří a některá byla tedy neskutečná! Prohlídka Vám může zabrat hodinu až dvě, podle toho, jak moc spěcháte. Dále natrefíte na různé prezentace kovářských škol a jejich díla, kovářské trojboje, práci kovářů naživo, můžete si vyrazit minci...

( důležitá poznámka - záchodů bylo dost a byly čisté i s toaletním papírem :) )

Uprostřed dolního nádvoří bylo potom pódium a v 18:00 tam začínal program - my v sobotu měli ( a na to jsem se těšila nejvíce ) skupinu Tomáš Kočko a orchestr. Povětšinou se sedělo kolem na trávě ( pokud příští rok vyrazíme, rozhodně deku s sebou ), někdo tančil na malém parketu nebo se postával okolo. Nikdo si nezavazel, do nikoho nestrkal, nerozčiloval se… jak to klasicky na koncertech bývá.

Posluchali se úúúžasně a i se mnou to v sedě rytmicky šilo. Pokud skupinu neznáte, tady Vám dám ukázku písně, kterou hráli i tam a jenž mě okouzlila, jmenuje se Svatojan:




Příští rok tedy bereme pejska, deku, víc peněz a razíme znovu :)

zmestskeslecny.blog.cz

Kniha za 39 ,- o chovu mini zvířat

28. srpna 2017 v 10:03 | Petra |  Potkala jsem, našla jsem
Krásný den, přeji, milí čtenáři blogu,

musím se s Vámi podělit o milé nalezení knížky v levných knihách za 39 Kč. To jsem tam prostě nemohla nechat, obzvláště, když jsem ji držela v ruce před Vánocemi 2016 a za čtyřistovky.... Někdy tyto věci nechápu. Proč knihy, které jsou velmi drahé a stále se v knihkupectví prodávají, se mohou objevit za tak směšnou cenu jinde?

Každopádně z ní mám radost a bude se určitě hodit, až budu mít jednou ten statek, že ... Úžasný


Po víkendovém prozkoumání jsem zjistila, že má něco kolem 400 stran a spoustu dobrých informací. Jak už to tak bývá u knížek od anglických spisovatelů, některé věci jsou jiné, tudíž ,,nepoužitelné", ale devadesát procent je opravdu zajímavých ... věděli jste, že si můžete pořídit ke stádu namísto hlídací psa lamu??! Překvapený Al teď vážně, na co si dávat třeba pozor při výběru sena, jak odhadnou stáří ovce, co znamená to a to chování...

Pokud Vás zajímá téma hospodářská zvířata, nebo uvažujete o pořízení, knihu můžu doporučit - ( když teď pominu směšnou cenu ) je opravdu o čem číst.

zmestskeslecny.blog.cz

Sázím v srpnu - už to leze :)

26. srpna 2017 v 14:13 | Petra |  Co se děje venku
Tak už tu mám prvního bojovníka, který se prodral matičkou hlínou a vykukuje.

Jasně, je to řeřicha, která vyroste snad i na slupce od banánu, ale hned mi to udělalo mnohem krásnější den.


zmestskeslecny.blog.cz

Sázím v srpnu

25. srpna 2017 v 6:45 | Petra |  Co se děje venku
Plevel, přerostlá tráva, slimáci, mravenci a nedostatek času mne dovádí k šílenství. Kombinace jedna báseň. Hromadu toho zasadím, pak to čtrnáct dní nechám a už nestíhám a prskám z cela nelogicky, jestli to mám za potřebí. Jsem potom večer vyřízená a zmožená jak z posilovny, protože já neumím dělat věci v klidu a ,,pomalu", tedy makám se zbrocenou tváří v pravé poledne do vyřízení .... ale ty sladké domácí plody ráje, co přijdou , to je odměna. Řeknu si: ,,Proto to dělám... " Pak nechám zahradu zase týden odpočívat ... a tak pořád dokola :)

Ale letos v srpnu jsem si nějak posteskla nad prázdnými záhony po bramborách a česneku, tak jsem se rozhodla vyhledat na internetu pár plodin, co zvládnou vyrůst, když je vyseji ještě teď v srpnu (nebo se alespoň sází) a objednala přes inetrnet, protože v obchodech je už nabídka hóódně probraná.

Pravidlo prý zní - plodiny s krátkou vegetační dobou = ředkvičky - ty jsem si obejdnala hned dvě červenou i zlatou, nějaké saláty. Pak zelenina s krátkým kořenem = ranná kulatá mrkev a samozřejmě různé cibule sečky, které budou výborné brzy na jaře. Černou ředkev. Také jsem zkusila zasít odolný kadeřávek a na příští rok černý kořen - vynikající zelenina. Z bylin kopr, kadeřavou petržel a řeřichu.

Co jsem bohužel nesehnala je červenou vodnici, která se může sázet až do srpna. U někoho jsem ještě zahlédla brambory - nějaké hodně pozdní a hrášek - ten se dá koupit i v obchodě.

A co vy sázíte? Že bych se nechala inspirovat.



zmestskeslecny.blog.cz

Bude Herbář pátá řada!

24. srpna 2017 v 13:38 | Petra |  Potkala jsem, našla jsem
Musím se s Vámi podělit o svou obrovskou radost.

Dnes jsem se na internetu dočetla, že bude zase na čt1 Herbář pátá řada!! Hledala jsem informace a indicie celé léto a tajně doufala, protože je to snad to jediné, co v televizi pravidelně sleduji a spoustu receptů zkouším - viz i nakládané citronky.

Líbí se mi prostředí, holky ... zkrátka je to nádherný nedělní relax.

Tak jupííííí!

zmestskeslecny.blog.cz

Naloženo - citrónky z Herbáře

23. srpna 2017 v 8:00 | Petra |  Kuchtění
Pokud si ještě vzpomínáte, kterak jsem tady psala o mých večerních nákupech v Kauflandu , tak to jsme se zase tento pátek přihlanala po práci s jazykem na vestě do obchoďáku a potřebovala nakoupit něco málo na víkend. Od jisté doby nedělám už žádné obr nákupy, protože buď jsme se přežrali, nebo většinou, a to spíš, toho polovinu vyhodili.. plýtvání potravinami a jezení 5 x denně, to je také téma, které mě hodně zajímá, podle mne jen konzumní zbytečnost. Zpět ale k nákupu. Úplnou náhodou jsem narazila na BIO citrony za 13 KáČé - měli dva poslední balíčky, které jsem si hned vzala a vzpomněla si na nakládané citronky z herbáře. Prou šťouraly - věřím, že v sobě nemají takové jedy. Od pohledu jsou jiné, ne tak krásně žluté, strupaté... jak jablíčka od babičky...

Citrony jsem tedy umyla, jeden vymačkala do hrníčku, ostatním odkrojila konce a rozkrojila na čtvrtky, pak je nacpala do sklenice - dělala jsem to vrstav soli ( tou jsem začala ) vrstva citronů atd atd a nakonec naposledy zasolila, zalila šťávou z toho jednoho citronu, dala pár kuliček černého pepře a dvě lžičky cukru .. od oka, ale na stránkách Herbáře jistě najdete podrobný recept. Uzavřete a protřepete, já je ještě zmáčka šprudlákem ( dřevěnou kvedlačkou :) )





A za měsíc se těším, chci si je přidat do masové omáčky s koriandrem. Ozvu se, jak mi chutnalo :)


paní Vodnice a pan Tuřín

21. srpna 2017 v 8:56 | Petra |  Co se děje venku
paní Vodnice a pan Tuřín aneb když se starobylé plodiny vrací zpět na naše zahrádky.

Tuřín neboli kolník či kvaka je kořenová zelenina a krmná plodina - třeba babička ji měla pro králíky - v létě listí, v zimě kořenovou část. Tuřín vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice. Má mnoho společného s vodnicí.

Není náročný na pěstování - pozor jen v začátcích na dřepčíky a pak tradičně housenky bělásků. Seje se na slunné stanoviště v březnu/dubnu, nebojte se ho zalévat, klasicky se protrhává ( někde jsem četla i rozsazuje ), a úrodu sklízíte zpravidla v říjnu. Dobře se skladuje a snese i menší mrazy do mínus deseti.

Může se jíst syrový, ( z vlastní zkušenosti spíše doporučuji sladké mladé bulvy, starší bývají peprnější chuti, pokud znáte třeba černou ředkev, tu mi ji chuťově připomíná), vařený - polévky, přílohy ( podobně jako brambory )

Nejchutnější odrůda je žlutomasá - ta je totiž nejsladší - jmenuje se Dalibor. Jinak jsou odrůdy - bílé, růžové, červené...

Tuřín obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamín C, karoten a vápník. Jeho diuretické účinky zbavují organismus zadržované vody, čistí krev a zvyšuje peristaltiku střev.

Nejznámější receptem je DUMLÍKAČKA :)
( Dumlík je odrůda tuřínu )

Na másle nebo jíšce osmahnete kořenovou zeleninu ( mrkev, petržel, celer ) včetně dumlíku, zalejete vodou, přidáte brambory a houby, koření ( sůl, kmín, pepř, majoránku ) a vaříte do změknutí. Těsně před koncem něco zelené nati, aby nezešedla. Někdo dumlíkačku mixuje, já ji nechávám jako bramboračku ,,v celku".

Tuřínová šťáva na nachlazení
Jednu oloupanou bulvičku nakrájíme nebo nastrouháme, zasypeme cukrem a necháme do rána odležet.

Vodnice

Vodnicí nemyslím starou od vodníka, ale Brukev řepák vodnici :) Je to opět nenáročná rostlina vypadající jako velká ředkvička. Bulvy jsou bílé vyjma části, která rostla nad zemí - ta je načervenalá, nafialovělá, nazelenalá. Uvnitř je bílá.

Chuťově připomíná něco mezi nepálivou ředkvičkou a kedlubnem, dá se jíst syrová i tepelně upravená.

Vodnice roste rychle, tudíž ji lze zasít od začátku jara až do druhé poloviny léta a průběžně sklízet. Stejně jako tuřín je nenáročná - slunečné stanoviště, zalévat, protrhat a snese teploty do mínus sedmi. A skvělý typ pro nemajitele zahrádek - dá se vysít do truhlíku za oknu či balkon.

Nevyzkoušený typ: V létě sklizené vodnice můžeme zamrazit.

Jak už název napovídá :) Vodnice obsahuje spoustu vody (kolem 90%) a minimum kalorií, proto je vhodná pro dietáře.
Má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost. Vzhledem ke značnému obsahu vlákniny podporuje střevní činnost a vyprazdňování střev.
Je bohatá na vitamíny řady B, vitamín C a kyselinu pantotenovou.
! Nedoporučuje se při zánětech jater a žlučníku.

Pomazánka z vodnice
1 vodnici oloupeme, nastrouháme nadrobno a vyšleháme s tvarohem či lučinou, osolíme, můžeme pro dochucení přidat červenou papriku, pepř, nebo já i přistrouhnu kyselý okurek, nebo klasický eidam.
Na jednohubky, chleba ke svačině … lahůdka.

Tak snad jsem Vám dala nějakou inspiraci a příští rok si je zasadíte jako já :)


zmestskeslecny.blog.cz

Rajčata - něco o nich

17. srpna 2017 v 8:27 | Petra |  Potkala jsem, našla jsem
V minulém blogování jsem vkládala článek o zavařování rajčátek a napadlo mne, že bych sem mohla také přihodit pár svých tipů a zajímavostí, co vím :)

Takže:
Třeba jsem se dočetla, že rajčata, která jsou na větvičce, nikdy nemohou uzrát najednou ( což je logické, známe to i z vlastních zahrádek ) = pokud takové vidíte v supermarketu, máte jednoznačný důkaz o tom, že rajčata byla utržena za zelena a barvu jim dodalo umělé osvětlení. O rajčatech přes zimu se raději nezmiňuji, ale taky přiznávám, že je kupuji...

Pěstujte rajčata s bazalkou. To se dočtete v každém moderním blogu i babičkovském bioradydozahrady :) Vyzkoušeno, ověřeno - obě prospívají, lépe chutnají, nejsou nemocné. A zase naopak, nedávejte je k bramborám, tak je riziko plísně bramborové.
Také si moc nesedí s paprikami, na to pozor ve skleníku - raději je nějak oddělte - letos ověřeno, bohužel, narostly mi menší papriky a rajčata zaplavila skleník.
Pokud se nebojíte inovací a smíchu sousedů, vysaďte si keřík k růžím - pomáhá odolávat skvrnitosti listů. Pokud se trochu bojíte, můžete je výluhem preventivně postříkat, ale opatrně, ať je nespálíte!

Pokud máte ještě zelená rajčata na rostlinách a hrozí, že nedozrají, osvědčily se mi dvě cesty:
1/ vytrhnout rostlinu i s kořeny a vzhůru nohama ji zavěsit do koruny stromu
2/ otrhat plody a uložit do dřevěné bedýnky do kuchyně, mezi ně jablko ( jablko uvolňuje etylén a ten podporuje dozrávání) a překrýt novinami - samozřejmě pravidelně kontrolovat, aby Vám tam nevznikla nějaká plíseň. V tomto případě míváme na Vánoce rajčatový salát.

Rajčátka nemají skoro žádné tuky, mají v sobě bohatý zdroj provitaminu A (beta-karotenu), vitaminu B6, C, K, mědi, manganu a draslíku a především Lykopen. Ten dodává nejen barvu, ale působí i proti volným radikálům. V jednom časopise jsem i dokonce četla, že se prokázalo, že v tepelně upravených rajčátkách dochází ke koncentraci lykopenu = lepší vařená jak syrová. Snad to není jedno z těch ,,Američtí vědci zjistili ..."

Keříčky rajčátek, třeba na balkonech, Vám poslouží i jako přírodní repelent. Svou typickou vůní odpuzují komáry a mravence. Já je používám takto i jako zákvas ( nechám namočených několik stonků tak 3 - 5 dní ve vodě, někde bokem ... smrdí ...) naředím 1: 5 a zalévám. Především na petrželi, kde mi každoročně mravenci staví nejen mraveniště, ale ještě si ty mrchy hýčkají na mojí zelenině mšice!

No a díky lykopenu můžete zkusit rajčátka použít i na pleť, jelikož ten - likviduje volné radikály, chrání před spálením, předčasným stárnutím a vypíná pokožku.
Rajčata používejte určitě domácí, co nejvíce bio :) a stačí šťávu nanést na pleť, nechat pět minut působit, smýt a popřípadě namazat krémem, pokud byste měli pocit suché pokožky, já to mám spíš naopak.
Další variantou je rozmačkat dužinu s olejem, nebo klasika - s jogurtem. Vyzkoušela jsem už mnoho zeleninových masek a rajčata mi třeba o proti bramborám na pleti nijak nevadí.

Máte taky nějaký zajímavý tip?


zmestskeslecny.blog.cz




Rajčata - první zavařeno

15. srpna 2017 v 8:44 | Petra |  Kuchtění
Rajčata už zrají a jsou v plném proudu. Minulý rok jsme z nich zkoušela kečup, který se snědl během dvou měsíců a jednu láhev jsem si uchránila na zimu, abych zavzpomínala na léto... Pak někdy v lednu se ozvala ze spíže rána a už jsem likvidovala červenou ulepenou spoušť ze sklenic a dvířek. Hold si řekl, že ho to čekání v láhvi nebaví a chce konečně ven :) Od té doby vím, že budu kečupy zavařovat !

Ale mám tu jeden skvělý tip, který dělám už několik let - to jsou ,,zavařená" rajčata v troubě


Umyji a vysterilizuji si sklenice v troubě ( nechávám je tam na 120 stupňu 10 minut ) a víčka vyvařím v octové, nebo slané vodě cca 5 minut. Toto vlastně dělám u každého zavařování, protože jsem vždy bojovala - umýt v myčce, aby tam nezůstal jar, vytřít víčka slivovicí.... na zavařování je to pro mě ta nejhorší část. Pak jsme se odhodlala a nedělám už jinak.


Do sklenic pak naskládám rajčata rozřezaná na čtvrtky, mezi ně česnek na plátky, nebo i celé stroužky a bazalkové listy - to dám zapéct otevřené bez víčka !! do trouby ( položím na plech, protože dle šťavnatosti rajčat občas šťáva přeteče ) na 200 stupňů cca 30 minut - jak se pustí šťáva a rajčata překryje. Poté vyndám, hned zašroubuji víčky a až po chvíli otočím dnem vzhůru, aby se přichytla. Skladuji v temnu ve spíži.

Mám vyzkoušeno a vydržely mi rajčata takto i dva roky - ne, nevybuchla :)

Nelekněte se, naskládané to vypadá strašně hezky a potom vytáhnete poloviční dávku, ale pod špagety, nebo základ nějaké omáčky, pokud nezavařujete, ideální varianta.


a ještě lečo :)


Na oleji krátce podusím cibuli, přidám papriku, spařená oloupaná rajčata a přerostlé cukety bez semínek a trochu soli. Neřeším žádné poměry a je vždy vynikající.
Podusím tak akorát, aby z toho nebyla eee aby to nebylo úplně na padrď a zavařím 25 minut na 85 stupňů - i skvělá rychlovka pod maso - třeba jen osmahnu maso na nudličky, vyklopím lečo, ani nedělám jíšku, k tomu rýži a hotovka.