paní Vodnice a pan Tuřín

21. srpna 2017 v 8:56 | Petra |  Co se děje venku
paní Vodnice a pan Tuřín aneb když se starobylé plodiny vrací zpět na naše zahrádky.

Tuřín neboli kolník či kvaka je kořenová zelenina a krmná plodina - třeba babička ji měla pro králíky - v létě listí, v zimě kořenovou část. Tuřín vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice. Má mnoho společného s vodnicí.

Není náročný na pěstování - pozor jen v začátcích na dřepčíky a pak tradičně housenky bělásků. Seje se na slunné stanoviště v březnu/dubnu, nebojte se ho zalévat, klasicky se protrhává ( někde jsem četla i rozsazuje ), a úrodu sklízíte zpravidla v říjnu. Dobře se skladuje a snese i menší mrazy do mínus deseti.

Může se jíst syrový, ( z vlastní zkušenosti spíše doporučuji sladké mladé bulvy, starší bývají peprnější chuti, pokud znáte třeba černou ředkev, tu mi ji chuťově připomíná), vařený - polévky, přílohy ( podobně jako brambory )

Nejchutnější odrůda je žlutomasá - ta je totiž nejsladší - jmenuje se Dalibor. Jinak jsou odrůdy - bílé, růžové, červené...

Tuřín obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamín C, karoten a vápník. Jeho diuretické účinky zbavují organismus zadržované vody, čistí krev a zvyšuje peristaltiku střev.

Nejznámější receptem je DUMLÍKAČKA :)
( Dumlík je odrůda tuřínu )

Na másle nebo jíšce osmahnete kořenovou zeleninu ( mrkev, petržel, celer ) včetně dumlíku, zalejete vodou, přidáte brambory a houby, koření ( sůl, kmín, pepř, majoránku ) a vaříte do změknutí. Těsně před koncem něco zelené nati, aby nezešedla. Někdo dumlíkačku mixuje, já ji nechávám jako bramboračku ,,v celku".

Tuřínová šťáva na nachlazení
Jednu oloupanou bulvičku nakrájíme nebo nastrouháme, zasypeme cukrem a necháme do rána odležet.

Vodnice

Vodnicí nemyslím starou od vodníka, ale Brukev řepák vodnici :) Je to opět nenáročná rostlina vypadající jako velká ředkvička. Bulvy jsou bílé vyjma části, která rostla nad zemí - ta je načervenalá, nafialovělá, nazelenalá. Uvnitř je bílá.

Chuťově připomíná něco mezi nepálivou ředkvičkou a kedlubnem, dá se jíst syrová i tepelně upravená.

Vodnice roste rychle, tudíž ji lze zasít od začátku jara až do druhé poloviny léta a průběžně sklízet. Stejně jako tuřín je nenáročná - slunečné stanoviště, zalévat, protrhat a snese teploty do mínus sedmi. A skvělý typ pro nemajitele zahrádek - dá se vysít do truhlíku za oknu či balkon.

Nevyzkoušený typ: V létě sklizené vodnice můžeme zamrazit.

Jak už název napovídá :) Vodnice obsahuje spoustu vody (kolem 90%) a minimum kalorií, proto je vhodná pro dietáře.
Má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost. Vzhledem ke značnému obsahu vlákniny podporuje střevní činnost a vyprazdňování střev.
Je bohatá na vitamíny řady B, vitamín C a kyselinu pantotenovou.
! Nedoporučuje se při zánětech jater a žlučníku.

Pomazánka z vodnice
1 vodnici oloupeme, nastrouháme nadrobno a vyšleháme s tvarohem či lučinou, osolíme, můžeme pro dochucení přidat červenou papriku, pepř, nebo já i přistrouhnu kyselý okurek, nebo klasický eidam.
Na jednohubky, chleba ke svačině … lahůdka.

Tak snad jsem Vám dala nějakou inspiraci a příští rok si je zasadíte jako já :)


zmestskeslecny.blog.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama