Rajčata - něco o nich

17. srpna 2017 v 8:27 | Petra |  Potkala jsem, našla jsem
V minulém blogování jsem vkládala článek o zavařování rajčátek a napadlo mne, že bych sem mohla také přihodit pár svých tipů a zajímavostí, co vím :)

Takže:
Třeba jsem se dočetla, že rajčata, která jsou na větvičce, nikdy nemohou uzrát najednou ( což je logické, známe to i z vlastních zahrádek ) = pokud takové vidíte v supermarketu, máte jednoznačný důkaz o tom, že rajčata byla utržena za zelena a barvu jim dodalo umělé osvětlení. O rajčatech přes zimu se raději nezmiňuji, ale taky přiznávám, že je kupuji...

Pěstujte rajčata s bazalkou. To se dočtete v každém moderním blogu i babičkovském bioradydozahrady :) Vyzkoušeno, ověřeno - obě prospívají, lépe chutnají, nejsou nemocné. A zase naopak, nedávejte je k bramborám, tak je riziko plísně bramborové.
Také si moc nesedí s paprikami, na to pozor ve skleníku - raději je nějak oddělte - letos ověřeno, bohužel, narostly mi menší papriky a rajčata zaplavila skleník.
Pokud se nebojíte inovací a smíchu sousedů, vysaďte si keřík k růžím - pomáhá odolávat skvrnitosti listů. Pokud se trochu bojíte, můžete je výluhem preventivně postříkat, ale opatrně, ať je nespálíte!

Pokud máte ještě zelená rajčata na rostlinách a hrozí, že nedozrají, osvědčily se mi dvě cesty:
1/ vytrhnout rostlinu i s kořeny a vzhůru nohama ji zavěsit do koruny stromu
2/ otrhat plody a uložit do dřevěné bedýnky do kuchyně, mezi ně jablko ( jablko uvolňuje etylén a ten podporuje dozrávání) a překrýt novinami - samozřejmě pravidelně kontrolovat, aby Vám tam nevznikla nějaká plíseň. V tomto případě míváme na Vánoce rajčatový salát.

Rajčátka nemají skoro žádné tuky, mají v sobě bohatý zdroj provitaminu A (beta-karotenu), vitaminu B6, C, K, mědi, manganu a draslíku a především Lykopen. Ten dodává nejen barvu, ale působí i proti volným radikálům. V jednom časopise jsem i dokonce četla, že se prokázalo, že v tepelně upravených rajčátkách dochází ke koncentraci lykopenu = lepší vařená jak syrová. Snad to není jedno z těch ,,Američtí vědci zjistili ..."

Keříčky rajčátek, třeba na balkonech, Vám poslouží i jako přírodní repelent. Svou typickou vůní odpuzují komáry a mravence. Já je používám takto i jako zákvas ( nechám namočených několik stonků tak 3 - 5 dní ve vodě, někde bokem ... smrdí ...) naředím 1: 5 a zalévám. Především na petrželi, kde mi každoročně mravenci staví nejen mraveniště, ale ještě si ty mrchy hýčkají na mojí zelenině mšice!

No a díky lykopenu můžete zkusit rajčátka použít i na pleť, jelikož ten - likviduje volné radikály, chrání před spálením, předčasným stárnutím a vypíná pokožku.
Rajčata používejte určitě domácí, co nejvíce bio :) a stačí šťávu nanést na pleť, nechat pět minut působit, smýt a popřípadě namazat krémem, pokud byste měli pocit suché pokožky, já to mám spíš naopak.
Další variantou je rozmačkat dužinu s olejem, nebo klasika - s jogurtem. Vyzkoušela jsem už mnoho zeleninových masek a rajčata mi třeba o proti bramborám na pleti nijak nevadí.

Máte taky nějaký zajímavý tip?


zmestskeslecny.blog.cz



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama