Rajčata - první zavařeno

15. srpna 2017 v 8:44 | Petra |  Kuchtění
Rajčata už zrají a jsou v plném proudu. Minulý rok jsme z nich zkoušela kečup, který se snědl během dvou měsíců a jednu láhev jsem si uchránila na zimu, abych zavzpomínala na léto... Pak někdy v lednu se ozvala ze spíže rána a už jsem likvidovala červenou ulepenou spoušť ze sklenic a dvířek. Hold si řekl, že ho to čekání v láhvi nebaví a chce konečně ven :) Od té doby vím, že budu kečupy zavařovat !

Ale mám tu jeden skvělý tip, který dělám už několik let - to jsou ,,zavařená" rajčata v troubě


Umyji a vysterilizuji si sklenice v troubě ( nechávám je tam na 120 stupňu 10 minut ) a víčka vyvařím v octové, nebo slané vodě cca 5 minut. Toto vlastně dělám u každého zavařování, protože jsem vždy bojovala - umýt v myčce, aby tam nezůstal jar, vytřít víčka slivovicí.... na zavařování je to pro mě ta nejhorší část. Pak jsme se odhodlala a nedělám už jinak.


Do sklenic pak naskládám rajčata rozřezaná na čtvrtky, mezi ně česnek na plátky, nebo i celé stroužky a bazalkové listy - to dám zapéct otevřené bez víčka !! do trouby ( položím na plech, protože dle šťavnatosti rajčat občas šťáva přeteče ) na 200 stupňů cca 30 minut - jak se pustí šťáva a rajčata překryje. Poté vyndám, hned zašroubuji víčky a až po chvíli otočím dnem vzhůru, aby se přichytla. Skladuji v temnu ve spíži.

Mám vyzkoušeno a vydržely mi rajčata takto i dva roky - ne, nevybuchla :)

Nelekněte se, naskládané to vypadá strašně hezky a potom vytáhnete poloviční dávku, ale pod špagety, nebo základ nějaké omáčky, pokud nezavařujete, ideální varianta.


a ještě lečo :)


Na oleji krátce podusím cibuli, přidám papriku, spařená oloupaná rajčata a přerostlé cukety bez semínek a trochu soli. Neřeším žádné poměry a je vždy vynikající.
Podusím tak akorát, aby z toho nebyla eee aby to nebylo úplně na padrď a zavařím 25 minut na 85 stupňů - i skvělá rychlovka pod maso - třeba jen osmahnu maso na nudličky, vyklopím lečo, ani nedělám jíšku, k tomu rýži a hotovka.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama