Září 2017

Lufa ( a jak se mi s ní myje nádobí )

25. září 2017 v 15:00 | Petra |  Zdraví a krása
Jak jsem tu již psla článeček o objednávce ze zelenedomacnosti.cz, objednávala jsem si tam mimo jiné i LUFU http://zmestskeslecny.blog.cz/1709/slepicka-vendulka-prispevek-pro-slepice-v-nouzi

Lufa ( tivuk či tournef) je tropická popínavá zelenina, která mi připomíná plodem okurku. Jinak povětšinou LUFU známe jako tvrdou béžovou hmotu, která po namočení změkne a myjeme se s ní v koupelně, respektive jejím zralým vysušeným pletivem z plodu, který má právě tu pevnou strukturu. Je z čeledi tykví a pěstuje se v tropech - jihovýchodní Asie, Africe i jižní Americe.

Možná z ní bude velký hit, protože už se přišlo na to, že je také velice dobrá do Bio a No Waste domácností ( je bez umělých přísad a kompostovatelná ) třeba do kuchyně na mytí nádobí, ovoce a zeleniny.

Vyzkoušeno a moje dojmy? Na zeleninu je skvělá, krásně omyje i brambory, které povětšinou neloupu, ale na nádobí jsem zatím na rozpacích, mám strach ze zůstávajících zbytků ve vláknech... tak uvidíme.

Pokud byste ji využili na pokožku, může Vám slíbit její prokrvení ( vhodná pro unavené svaly, namožené tělo, revmatismus), peeling, prevenci celulitidy, stimulaci krevního oběhu. Nikde jsem se ale nedočetla, zda má v sobě i nějaké látky, které se při používání uvolňují - že by třeba vyživovala sama o sobě, jako je tomu u mořských hub.

Co se týká samotné rostlinky a plodů - lze ji pěstovat i u nás. Nejčastěji je to Luffa cylindrica (též označovaná jako L. aegyptiaca či L. aegyptica). Plody má údajně jedlé a chutné, a však pouze mladé, pokud je sklidíte velmi mladé do cca dvou týdnů, než začnou ze zelené měnit barvu na žlutou. Jsou bohaté na vitamíny a minerály, bílkoviny a oleje. Jsou nízkokalorické - vhodné na saláty, leča, zapékání, nakládání .... jak jsem říkala, jako okurek :)


Pěstování je ze semínek ( na netu je najdete, už jsem si přidala do seznamu MUSÍM KOUPIT) - sejí se v březnu a klíčí poměrně dlouho, pak se vysazují ven v květnu pod bílou textilii - je to tropická rostlina, tedy chraňte před chladem!, zajistěte dobré hnojení, aby se měla po čem plazit a hojně zalévat, prý nesmí substrát vyschnou... říkám to pořád, prostě rozmazlená okurka... a dopřejte jí hodně slunce. Prý trpí na houbové choroby a mravence, kteří na ní pěstují mšice ( ach jo, to bude přesně u nás ten případ ..)

Kdy se dočkáme žíněk? Plody musí být zcela zralé - u nás se sklízejí až v říjnu či listopadu (!opět nesmí zmrznou do té doby) a musí být suché a lehké . Ve zralém plodu najdete také semena na zasazení na příští rok.
Postup: plody namočíte do vody, kde se začne oddělovat slupka a dužina od cévních svazků = budoucí žínky. Pořádně ji vyparte a propláchněte pod tekoucí vodou. Pak je ji třeba dosušit a pokud chytnete sluníčko - na něm se prý bělí... Jinde jsem zas četla, že je lepší ji namočit ( jen na chvilinku ) do roztoku sava či peroxidu, aby neshnila.

Co jsem viděla zajímavého na netu ( a poprvé ) byly pantofle z lufy. Zajímalo by mě, jestli mají i nějaký účinek, nebo je to jen nápad, jak ji využít.


zmestskeslecny.blog.cz

Slepička Vendulka - příspěvek pro slepice v nouzi

23. září 2017 v 12:44 | Petra
Krásný sobotní deštivý den všem.

Jak jsem tu psala článek o slepicích: http://zmestskeslecny.blog.cz/1709/o-slepickach, tak už mi konečně dorazil balíček s ,,Vendulkou". Potěšilo mě, že slepička je šitá ( v dnešní době silikonových pistolí ... i já tak spoustu věcí vyrábím, je to rychlejší a drží to kolikrát lépe!) a už se houpají obě - jedna na lince, druhá v ložnici.

A další věcí, co jsem si objednala, je přírodní houba na mytí ovoce a zeleniny alias LUFA. Znáte ji určitě i z Vaší koupelny a mám za cíl prozkoumat, jestli se dá pěstovat i u nás, vyzkoušet a napsat o tom. Plánuji ji vyměnit za houbičky na nádobí, tudíž Vám dám vědět, jak se mi s ní myje, co vydrží atd.

Objednávala jsem z těchto stránek https://www.zelenadomacnost.com/

Dalším milým překvapením byl i časopis Naše příroda... přiznám se, vidím jej poprvé - mám druhé číslo 2017, ale už se těším, až se do něj začtu.


Podzim je tu !!!

22. září 2017 v 22:01 | Petra |  Co se děje venku
Tři, dva, jedna ... A je to tu!! 22. září 2017 v 22:01:07h

Miluji podzim. Čas zamyšlení, sklizně a nádherných malovaných cest. A když poklidným údolím se zvedá opar, vidím se v křesle se šálkem dobrého šípkového čaje u krbu.

Krásný první podzimní den všem přeji!

A dovolte mi sem dát odkaz na krásné povídání o podzimu -




Zero Waste nákup a moje lehká skepse

20. září 2017 v 8:00 | Petra |  Co nového uvnitř
Určitě jste také zaznamenali tu vlnu ohledně Zero Waste, neboli nulového odpadu. Jak už to bývá - babičkovská věc v novém kabátě.

Myšlenku jako takovou podporuji a i já se snažím zapojit zamyšlením se, jestli opravdu potřebuji třeba igeliťák na banány, když mohu cedulku s cenou nalepit přímo na ně a určitě z toho neumřu, jogurty kupuji ve skle, pořídila jsem si látkové pytlíky na ovoce/pečivo, skleněnou láhev na vodu, kterou nosím skoro neustále s sebou, takže stačí kdekoliv jen dopustit atd atd.

Dalším mým euforickým přáním bylo navštívit obchod, kde bych si přinesla svoje krabičky, skleničky, pytlíčky a nakoupila si do nich.

Na internetu jsem si našla a navštívila obchod ( nebudu jmenovat, aby to nevyznělo, že po něm plivu) vypadal ( a byl ) fajn, veliký se spoustou sortimentu. Bohužel, já tam šla s taškou plnou krabiček a těšila se na nákup bez obalu ... Těch obalů tam ale bylo víc, než jsem čekala. Jen jedna stěna byla věnována bezobalovému nákupu. To mě trochu zklamalo, protože jsem měla zkrátka představu nějakého sterilního trhu, kterému se vyhýbají sáčky obloukem a ještě se u toho křižují. Navíc i na internetu byl prezentován jako pouze Zero waste.

Chápu, můj problém, vyberu si to, pro co jsem přišla a nazdar.

Tak jsem přešla ke zmíněné stěně a zarazila se - když jsem totiž viděla ty ceny - a to Vám prosím všude weby píšou, že platíme za potraviny víc, protože platíme za obal!! Tady byly ty bezobalové i dvakrát tak dražší plus jsem nikde neviděla, co to je za kvalitu - původ, BIO nebo NEBIO?, datum spotřeby atd.

Pak se mi vkradla do hlavy představa, jak ti prodavači vezmou několik klasických sáčků třeba čočky, co si koupíte za dvacku v Tescu, nasypou do skleněných sloupců ( ze kterých si sesypáváte právě ty potraviny ), přípíšou k tomu cenu padesát korun a sáčky prostě vyhodí ...úplně to ve mě evokovalo úsměv.

Omlouvám se obchodu i prodavačům, asi to tak nedělají, ale musela jsem vymáznout a tím pro mě na nějaký čas takový nákup skončil a zanechal ve mě jakousi skepsi.

Najde se tady někdo, kdo by mi osvětlil, jak to chodí?
Odkud, kolik kilo a v čem jsou tyto potraviny balené, když jdou do těchto obchodů?
Skutečně nakupujeme Zero waste?

Děkuji....

zmestskeslecny.blog.cz

Rakytník a rakytníkový sirup

18. září 2017 v 12:00 | Petra |  Kuchtění
Nedávno, když jsem se bavila se známým, co jsem dělala včera ( do noci rakytníkový sirup ), mě šokovalo, že ještě v dnešní době někdo nezná rakytník... je tedy pravda, že nějaký ten rok zpátky to byla opravdu pro Českou republiku spíše kyselá neznámá a na zahrádce jej mělo jen pár lidí, to mohu potvrdit, ale poslední tyři roky se začíná těšit veliké popularitě - sirupy, čaje, tobolky, oleje, sušený rakytník, džemy, med ... a také jakési módě.

Pokud jej chcete pěstovat, musíte si pořídit ideálně dvě samičí a jednu samčí rostlinu, je to celkem nenáročný úzký keř dvou až třímetrový, vyhovuje mu spíše slunné stanoviště. My zaléváme jen za extrémního sucha a v podstatě řez děláme velmi málo - i když by se pravidelně měl.

Hodně se dočtete, že sběr rakytníku se provádí tak, že odstřihneme obsypané větvičky, dáte na mražák a poté sklepete. My odjakživa trháme. Jen si musíme odhadnout správnou dobu, protože přezrálý rakytník v prstech umí pěkně praskat, lepit a k tomu vám paní Rakytníková ušetří ještě několik bodnutí, při kterých se Vám do kůže zalomí i trn... Pan Raktyník jen s úsměvem přihlíží a alespoň se snaží větvičkou vypíchnout sběračům oko - máme rostlinky docela blízko sebe.

K těm trnům jsem si vzpomněla - četla jsem zajímavost, kterak má rakytník v trnech léčivé a protirakovinové účinky a vlastně i trny se nikdy v těle nezanítí.

No a co se sbírá? Především plody, ale lze i listy - usušit a použít na čaj, stejně tak jako výhonky ( z čerstvých se dělají výluhy ). Ze slupek rakytníku (zbydou Vám, pokud třeba propasírujete plody na sirup) se dá usušit na čaj a ze semínek ( ta jsou bohužel hooodně tvrdá) můžete udělat olej - musí být skvělý, jen to chce pořídit lis na olej ( což mám také v plánu, až najdu nějaký, co mě finančně nezruinuje).
Další můj tip: pokud naložíte slupky do slunečnicového oleje na čtyři týdny, máte, dejme tomu, rakytníkový olej, krásně se zabarví do oranžova - je výborný na pleť - jen je třeba ho uchovávat v temnu.
Nebo vylisovanou šťávu můžete i zamrazit do kostek ledu a přidávat do čaje - každoročně vyzkoušeno.

K čemu je vlastně dobrý? Každý určitě známe rovnici: rakytník = imunitní systém. Dále pak při rekonvalescenci, zvyšuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a plic a usměrňuje krevní oběh, je vynikajícím čističem organizmu od toxických zplodin a výborný na pleť - suchou, citlivou.

Já letos dělala opět rakytníkový sirup, tak tady máte recept:

Recept na sirup za studena:
~ 2 kg bobulí ( máte asi tak za dvě a půl hodiny natrháno, podle Vašeho nadšení )
~ 2 l vody
~ 1,5 - 2 kg cukru ( dle chuti a odrůdy, můžete i více )
~ 40 g kys. citronové ( nemusí být )
~ 3 g sorbanu draselného ( nemusí být )

Bobule propláchneme, zalijeme dvěma litry vody, zasypeme kys. citronovou a necháme dva dny odležet. Poté bobule s vodou rozmixujeme ponorným mixérem, přecedíme přes plátno či sítko a do vzniklé šťávy přidáme, dle chuti, cukr - já mám třeba ráda kyselejší sirupy - dobře rozmícháme a na závěr přidáme 3 g sorbanu pro konzervaci - můžeme lehounce zahřát, aby se sorban dobře rozpustil, pak stočíme do lahví.

Sorban i kys. citronovou jsem dříve nikdy nepřidávala. Sirup se mi nikdy nezkazil, popřípadě jsem jej uchovávala v ledničce a jara se stejně nikdy nedočkal, ale letos jsem dělala opravdu velké množství, nechtěla jsem tedy riskovat.
Pokud je sirup hustý, může se stát, že se Vám po čase vytvoří u hrdla zátka a je pak problém jej nalít, někdy ani protřepání už nepomůže.

A ještě poslední tip. Naše rakytníky už rostou na zahradě asi deset let, ale minulý rok jsem si objednala na podzim nové ( a s nimi i jiné stromky ) přes stránku http://www.stareodrudy.org/
Výborné jednání, obratem zasláno poštou, stromečky i keříky se ujaly všechny. Určitě sem hodím o tom krátký článek.

Už nasbíráno - rakytník a arónie:




Výroba:


Hotovo :


zmestskeslecny.blog.cz

EKO/BIO - Papírové sáčky kompostovatelné

17. září 2017 v 8:01 | Petra |  Zdraví a krása
Pokud se snažíte také o nějaký ten příspěvek pro lepší život naší planetě a třeba kompostujete, mám pro Vás výborný tip na kompostovatelné sáčky z drogerie DM.

Už delší dobu třídím čile odpad a to, co může na kompost, jsem vždy schraňovala do kyblíku, nebo potom koše vystlaného igelitovým sáčkem, ten jsem vzala tak dvakrát týdně s sebou na zahradu ( zahradu nemáme hned u bytu ) a igeliťák potom vyhodila do plastů. U toho jsem se poplácávala po rameni, kterak jsem dobrá, jak pěkně třídím...

Až nedávno mě napadlo, že by to možná šlo lépe, hlavně bez těch igelitů, které si snažím tahat domů co nejméně.

Procházela jsem tedy internet a narazila na spoustu zajímavých kompostovatelných věcí - čím si můžeme nahradit plastové - třeba z cukrové třtiny ( už je má v nabídce mnoho e-shopů) například talíře 50 ks pořídíte za 117 Kč ovšem ceny mohou vyšplhat až do tisícovky. Nevím, jestli je tato výroba tak nákladná, nebo jde zase prostě o marketing.

Mým cílem byly kompostovatelné sáčky a už už jsem byla rozhodnutá si je objednat ( zase poštovné atd.) kolem stovky. Pak jsme úplnou náhodou narazila v DM na jejich kompostovatelné papírové sáčky - mají tuším dvoje - s uchem větší daržší a jedny obyčejné 10 l - 10 ks za 29, nebo 39 Kč.

Vodu do nich lít nelze, jasně, ale pokud třeba vyhodíte něco vlhkého, úplně v pohodě to zvládnou, jsou dost silné. Za mě tedy objev měsíce a doporučuji :)


zmestskeslecny.blog.cz

Herbář 5. řada

16. září 2017 v 9:28 | Petra |  Potkala jsem, našla jsem
Tak už je to oficiální !!! Úžasný

Od 1.10. se můžeme zase těšit!!


Web - mouky.cz

16. září 2017 v 8:04 | Petra |  Weby, časopisy, e-shopy
Mám tu další zajímavý eshop: http://www.mouky.cz

Jak už název napovídá, naleznete zde snad všechny mouky na které si vzpomenete ... a ještě i ty, které možná vůbec neznáte - maková, kmínová...

Na internetu jsem jej našla díky zájmu o mouku z hroznových jader ( která je bezlepková ). A dalším ( však smutným ) faktem bylo, že mojí spíž navštivil mol a vyvedl děti... takže mouka jáhlová, rýžová, veškeré vločky a dokonce i cukr letěl do koše.

Rozpětí nabídky mají opravdu veliké, ale co mě zklamalo bylo zjištění, že také polovinu věcí nemají, tudíž si je neobjednáte.

Třeba mě hodně mrzí kaštanová mouka, ze které jsem plánovala udělat kaštanový dort podle, jak jinak, Herbáře ...

Nevím, zda se jedná o dočasný výpadek, než navezou nové zboží, protože objednávka by byla z mojí strany opravdu veliká, tak uvidíme, jak mouky dorazí a co z nich vytvořím.

zmestskeslecny.blog.cz

série EKO/BIO - Úvod a Havlíkova apotéka

15. září 2017 v 8:00 | Petra |  Zdraví a krása
O BIO kosmetice a Home made výrobcích bylo už článků napsáno dost a dost... Každý máme nějakého favorita a já za těch sedm let, co jsem se vzdala nejdříve úplně vyráběné kosmetiky a přešla k extrému, kdy jsem vyházela celou koupelnu a jela jen přírodu ... vydržela jsem to dva roky a poté se zase propadla zpět ( naštěstí jen na chvíli ) - mohl za to katalog Avon, kde jsem uviděla za pár korun - ty barevné flakonky, roztomilé rtěnky jen za 69 Kč a to nemluvím o mandlové řadě na pleť, jejíž vůně se linula ze stránek sama, nebylo potřeba po ní ani přejíždět...

Pak se to nějak srovnalo ( naštěstí - v době přísné kosmetické regulace jsem vyhazovala měsíčně za ekolog. výrobky i 2 000 Kč - tvářenka z minerálů - 500 korun a už to lítalo) a nyní upřednostňuji rozumnou variantu. Navíc na internetu najdete čím dál více typů na výrobu přírodních věcí ( praní, mytí, koupání i dekorativku ), recenzí, zkušeností a i cenově už EKO/ BIO se nerovná automaticky plus přirážka stopadesát káčé.

Jako svůj první tip bych Vám tu ráda představila Havlíkovou Apotéku.

citace: ,,Havlíkova přírodní apotéka čerpá z tradičních receptur věhlasného a vášnivého českého lékárníka minulého století PhMr. Karla Havlíka. Karel Havlík zastával názor, že nejlépe pomáhá sama mocná příroda. Vyráběl kosmetiku podle vlastních receptur a ze zdravých přírodních surovin, které si sám sbíral. Zároveň využíval i tradiční osvědčené receptury sahající až do 17. století. V současnosti znovuobjevuje kouzlo a sílu pozapomenutých receptur a s respektem je obohacuje o moderní vědecké poznatky a možnosti nových technologií."

Stránku máte tu:

Výrobky můžete objednávat i přes e-shop či kamenné prodejny, kde k prvnímu nákupu dostanete kartičku, na kterou sbíráte body ( není nijak časově limitována) a postupně se prorazítkujete k různým dárkům. Já už takto byla odměněna pomádou, makovým olejem.

Další jejich vychytávkou jsou úžasné Noviny ( ty jsem už bohužel doma nedohledala, že by Vám sem dala foto) a hlavně ! Vám jsou schopni i zdarma zaslat nebo dát na prodejně vzorečky.

K Havlíkově A. jsem se dostala úplnou náhodou přes známou, která mi ji doporučila a já si právě pro vzorečky zašla. Obchůdky jsou malinké, prostě zařízené a je v nich pokaždé velice milá a usměvavá slečna/paní. Se vzorečky nebyl vůbec žádný problém a tak jsem díky nim vyzkoušela krémy ( Krásná paní, Krásná dáma, Andělská tvář), velice speciální jejich Havlíkův přírodní zázrak ( receptura ze 17. století, mast snad na všechno s mateří kašičkou ) a 3 minutové ranní masky ( Královská snídaně pro pleť) Už ty názvy jsou okouzlující!

Po vyzkoušení a samozřejmě i zakoupení, jsem nakonec zůstala u tří výrobků:

Havlíkova přírodního zázraku, kt. používám na okolí oči a popřípadě nějakých nedokonalostí ( pozor, musí přijít na navlhčenou pleť) Pořídíte ho - 10 ml za 200 Kč, mám jednu tubu už třetí měsíc.
A sady - Krásná dáma ( neskutečně vypne a rozjasní pleť, používám ráno i večer ) vydrží mi dva měsíce - 30 ml - 563 Kč + Královská snídaně pro pleť 3-minutová ranní maska 30 ml - 278 Kč - také jedu dva měsíce.

Pleť se mi od té doby neloupe, nemám ji zarudlou, nevysušuje se.... vidím na tom jen samá pozitiva.

Pokud máte také s touto značkou zkušenosti - jiné výrobky, budu ráda za tip. Jinak za mě: DOPORUČUJI!!



zmestskeslecny.blog.cz

Domácí kečup

13. září 2017 v 11:47 | Petra |  Kuchtění

Dostala se ke mně, čirou náhodou, v hrnci rozvařená rajčata a já, z náhlého popudu, než bych je ,,jen tak" zavařila, se rozhodla, udělat pokus na kečup... bez nadsázky musím říct, že se mi fakt povedl, byťjsem zjistila během vaření, že nemám třeba tolik potřebného octu. Proto vypouštím do světa veliké moudro - vyprdněte se na recepty a jeďte si podle svýho Smějící se

Podle receptů se kečup obecně skládá z - 2 kg rajčat + 3 jablíček ( nastrouhat ) + 3 cibule + 200g cukr + 200 ml octa + koření ( bobkový list, nové koření, skořice, bobk. list ...) + 1 lžička soli- povařit, rozmixovat

Takže já jsem měla velký hrnec rozvařených rajčat ( pravděpodobně i s vodou ), do toho jsem dala dvě plačící cibule ( moje ze zahrádky a ty jsou tedy poctivé), 150 ml octa, víc jsem hold neměla + zbytek cukru ( asi 300 g) a koření, co mi přišlo v hodné ( sůl, hřebíček, bobek list, koriandr, nové koření a skořici) + 1 kyselé jablíčko, co nám zbylo z letošních mrazů na stromě... okamžitě jsem to rozmixovala na kaši a tu pak hodinu vařila. Jakmile se vypařilo dostatek vody, kečup jsem přecedila přes síto a zavařila na 85 stupňů 25 minut.




A hotovo ( jinak tyto skleničky po Opočenských jogurtech jsou na jakékoliv zavařeniny co do velikosti skvělé)


zmestskeslecny.blog.cz