Černý jeřáb ( sestřelen) - Arónie

8. září 2017 v 10:45 | Petra |  Co se děje venku

Černý jeřáb ( neboli temnoplodec - název ve mě navozuje pocit, že jsem se ocitla na hodině v Bradavicích). V obchodech na něj spíše narazíte jako na arónii. Wikipedie Vám vyhodí, že: Temnoplodec neboli aronie, také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Název chokeberry v angličtině pochází ze svíravé chuti plodů ... a tu svíravost tedy mohu potvrdit, stačí ochutnat jednu kuličku.

Jeřáb roste u nás na zahradě, a když teď dozrál do své krásy a plné chuti, bylo by škoda ho tady nezmínit.


Pěstování:
Arónie je velmi nenáročná na půdu, stačí jí pouze slunné místo, každý rok je obsypána plody a nikdy u nás netrpěla žádnou nemocí. Po přemrznutí jsou plody o něco sladší, pokud Vám je tedy neočešou ptáci. Na podzim se její listy barví do červena, může tak být ozdobou zahrady.

Otrhejte plody:

Ty se z arónie především využívají - na čaj, sirup, džem, kandování, likér, víno, dají se i zamrazit či usušit. Při trhání pozor, slušně barví, ale v pohodě je z rukou kartáčkem a mýdlem dostanete.

Na co je dobrá?

Zpevňuje a zpružňuje cévní stěny - což je výborné při hypertenzi, ateroskleróze, šťáva snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje metabolismus, detoxikuje, pomáhá při poruchách činnosti štítné žlázy, je to také velmi silný antioxidant.


Můj tip - do sebe ji můžete dostat přimícháním do jogurtu, ranních kaší a smoothie nebo jako povidlovou náplň do buchet.

Recepty, které Vám zde nabídnu, nemám všechny vyzkoušeny, ale vidím to jako výzvu pro další článek !

Sirup:

Ovoce propláchneme a dáme do hrnce - rozmixujeme, 10 minut mírně povaříme a přecedíme přes plátýnko. Šťávu ( na 1 kg šťávy dejte 500 g - 1 kg cukru - podle toho, jak chcete mít sirup sladký a trvanlivý ), smíchejte s cukrem, opět zahřejte a deset minut povařte - můžete tradičně sbírat pěnu. Poté sirup slejeme do lahví - buď zavaříme, nebo přidáme k. citronovou (lze tuto variantu i za studena), nebo zamrazíme.

Kandování:

(O kandování mám v plánu napsat článek, ale tak pro info - kandováním dochází k úplnému vypaření vody v ovocném plodu a jejímu nahrazení cukerným sirupem = ovoce je hodně kalorické a spíše se stává cukrovinkou)

Pečlivě umyté ovoce dáme do kastrolu, přidáme k němu ještě horký svařený cukr (1 kg cukru + 1/2 l vody), přikryjeme a dáme do chladna. Další den sirup slijete, převaříte a nalijete zpět zase na ovoce. Postup opakujete 5 až 10 dní, čím déle, tím samozřejmě lépe. Na závěr ovoce necháte v sítu okapat, obalíte ho v jemném krystalovém cukru a dáte vyschnout - ideálně do sušičky/trouby - 50 stupňů - cca 12 hodin


Likér:

Svaříme cukerný roztok ( 0,5 l vody + 0,5 kg cukru), necháme schládnout.
Do 5l zavařovací sklenice nasypeme 1 kg omytých plodů arónie a zalijeme cukerným roztokem + přidáme 0,5 l vodky, jednu skořici a 7 hřebíčků. Protřepeme, překryjeme potravinovou folií as postavíme na okno, kde ho necháme 6 týdnů - občas protřepeme. Poté přecedíme do lahví a uložíme do temna a chladu. Můžete si jej přidat i do čaje, kde je chuťově vynikající!


Povidla:

1 a půl kila aronie + 2 dcl vody + 3 badyány + ½ lžičky skořice - vaříme za občasného míchání do měkka ( v případě, že Vám bude směs plivat lávu, vařte pod pokličkou). Pak vyhledáme pracně badyán, který vyjmeme a směs rozmixujeme. Přidáme do ní 1 kilo cukru + podle potřeby můžeme i želírovací přípravek, krátce povaříme a plníme horké do sklenic - otočíme dnem vzhůru.

Sušená arónie:

V sušičce či pootevřené troubě - na čaj, na mlsání, do kaší …

Kompot:

Takto jednoduše dělám v podstatě všechny kompoty - plody nasypeme do sklenic, přidáme dvě lžíce cukru, zavíčkujeme as sterilizujeme 20 min na 85 stupňů.

Jedna specialitka arónie ala brusinky:
Kilo arónie svaříme se dvěma lžičkami skořice a 500 g cukru - zavíčkujeme a sterilizujeme 20 min 85 stupňů.

Máte také nějaký tip? Sem s ním !


Zmestskeslecny.blog.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama