Rakytník a rakytníkový sirup

18. září 2017 v 12:00 | Petra |  Kuchtění
Nedávno, když jsem se bavila se známým, co jsem dělala včera ( do noci rakytníkový sirup ), mě šokovalo, že ještě v dnešní době někdo nezná rakytník... je tedy pravda, že nějaký ten rok zpátky to byla opravdu pro Českou republiku spíše kyselá neznámá a na zahrádce jej mělo jen pár lidí, to mohu potvrdit, ale poslední tyři roky se začíná těšit veliké popularitě - sirupy, čaje, tobolky, oleje, sušený rakytník, džemy, med ... a také jakési módě.

Pokud jej chcete pěstovat, musíte si pořídit ideálně dvě samičí a jednu samčí rostlinu, je to celkem nenáročný úzký keř dvou až třímetrový, vyhovuje mu spíše slunné stanoviště. My zaléváme jen za extrémního sucha a v podstatě řez děláme velmi málo - i když by se pravidelně měl.

Hodně se dočtete, že sběr rakytníku se provádí tak, že odstřihneme obsypané větvičky, dáte na mražák a poté sklepete. My odjakživa trháme. Jen si musíme odhadnout správnou dobu, protože přezrálý rakytník v prstech umí pěkně praskat, lepit a k tomu vám paní Rakytníková ušetří ještě několik bodnutí, při kterých se Vám do kůže zalomí i trn... Pan Raktyník jen s úsměvem přihlíží a alespoň se snaží větvičkou vypíchnout sběračům oko - máme rostlinky docela blízko sebe.

K těm trnům jsem si vzpomněla - četla jsem zajímavost, kterak má rakytník v trnech léčivé a protirakovinové účinky a vlastně i trny se nikdy v těle nezanítí.

No a co se sbírá? Především plody, ale lze i listy - usušit a použít na čaj, stejně tak jako výhonky ( z čerstvých se dělají výluhy ). Ze slupek rakytníku (zbydou Vám, pokud třeba propasírujete plody na sirup) se dá usušit na čaj a ze semínek ( ta jsou bohužel hooodně tvrdá) můžete udělat olej - musí být skvělý, jen to chce pořídit lis na olej ( což mám také v plánu, až najdu nějaký, co mě finančně nezruinuje).
Další můj tip: pokud naložíte slupky do slunečnicového oleje na čtyři týdny, máte, dejme tomu, rakytníkový olej, krásně se zabarví do oranžova - je výborný na pleť - jen je třeba ho uchovávat v temnu.
Nebo vylisovanou šťávu můžete i zamrazit do kostek ledu a přidávat do čaje - každoročně vyzkoušeno.

K čemu je vlastně dobrý? Každý určitě známe rovnici: rakytník = imunitní systém. Dále pak při rekonvalescenci, zvyšuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a plic a usměrňuje krevní oběh, je vynikajícím čističem organizmu od toxických zplodin a výborný na pleť - suchou, citlivou.

Já letos dělala opět rakytníkový sirup, tak tady máte recept:

Recept na sirup za studena:
~ 2 kg bobulí ( máte asi tak za dvě a půl hodiny natrháno, podle Vašeho nadšení )
~ 2 l vody
~ 1,5 - 2 kg cukru ( dle chuti a odrůdy, můžete i více )
~ 40 g kys. citronové ( nemusí být )
~ 3 g sorbanu draselného ( nemusí být )

Bobule propláchneme, zalijeme dvěma litry vody, zasypeme kys. citronovou a necháme dva dny odležet. Poté bobule s vodou rozmixujeme ponorným mixérem, přecedíme přes plátno či sítko a do vzniklé šťávy přidáme, dle chuti, cukr - já mám třeba ráda kyselejší sirupy - dobře rozmícháme a na závěr přidáme 3 g sorbanu pro konzervaci - můžeme lehounce zahřát, aby se sorban dobře rozpustil, pak stočíme do lahví.

Sorban i kys. citronovou jsem dříve nikdy nepřidávala. Sirup se mi nikdy nezkazil, popřípadě jsem jej uchovávala v ledničce a jara se stejně nikdy nedočkal, ale letos jsem dělala opravdu velké množství, nechtěla jsem tedy riskovat.
Pokud je sirup hustý, může se stát, že se Vám po čase vytvoří u hrdla zátka a je pak problém jej nalít, někdy ani protřepání už nepomůže.

A ještě poslední tip. Naše rakytníky už rostou na zahradě asi deset let, ale minulý rok jsem si objednala na podzim nové ( a s nimi i jiné stromky ) přes stránku http://www.stareodrudy.org/
Výborné jednání, obratem zasláno poštou, stromečky i keříky se ujaly všechny. Určitě sem hodím o tom krátký článek.

Už nasbíráno - rakytník a arónie:




Výroba:


Hotovo :


zmestskeslecny.blog.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama